logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



risotto z grzybami

garnek żeliwny garnki żeliwne risotto z grzybami
  • 20 g suszonych grzybów
  • 850 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 60 g masła
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 220 g długoziarnistego ryżu
  • 75 ml wytrawnego sherry
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 6 łyżek startego parmezanu
  1. Suszone grzyby rozdrobnić, zalać gorącym wywarem i odstawić na 2 godziny. Następnie odcedzić grzyby a wywar odstawić
  2. W żeliwnym garnku stopić masło i smażyć na wolnym ogniu cebulę i czosnek przez 7 minut. Dodać namoczone grzyby, pieczarki i smażyć przez 15 minut. Dodać ryż i smażyć przez 1 minutę. Wlać wywar i sherry. Doprawić solą i pieprzem. Dodać rozmaryn i doprowadzić do wrzenia
  3. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 ºC. Po 15 minutach posypać połową parmezanu i zapiekać w pekarniku jeszcze przez 20 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika wymieszać, wyjąć rozmaryn i doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Podawać posypane parmezanem.