Wyszukiwarka
risotto z grzybami
- 20 g suszonych grzybów
- 850 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
- 60 g masła
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 220 g długoziarnistego ryżu
- 75 ml wytrawnego sherry
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 6 łyżek startego parmezanu
- Suszone grzyby rozdrobnić, zalać gorącym wywarem i odstawić na 2 godziny. Następnie odcedzić grzyby a wywar odstawić
- W żeliwnym garnku stopić masło i smażyć na wolnym ogniu cebulę i czosnek przez 7 minut. Dodać namoczone grzyby, pieczarki i smażyć przez 15 minut. Dodać ryż i smażyć przez 1 minutę. Wlać wywar i sherry. Doprawić solą i pieprzem. Dodać rozmaryn i doprowadzić do wrzenia
- Przełożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 ºC. Po 15 minutach posypać połową parmezanu i zapiekać w pekarniku jeszcze przez 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika wymieszać, wyjąć rozmaryn i doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Podawać posypane parmezanem.